Ajuta o masca de protectie din Bumbac 100%?

In acest articol vom lamuri un important subiect dezbatut peste tot in aceste zile pandemice si anume: este folositoare o masca din material textil? Opiniile legate de utilizarea acestor masti sunt impartite, iar acum vom incerca sa clarificam daca sunt sau nu utile.

Este utila o masca din bumbac?

In primul rand, trebuie clarificat inca de la inceput un lucru important: nu ne vom referi la masti textile confectionate din tifon sau alte materiale textile cu densitate scazuta similare panzei, cele la care a facut referire Ministerul Sanatatii intr-o publicare oficiala pe pagina de Facebook. Ne vom referi aici strict la mastile de protectie realizate cu simt de raspundere din materiale cu tesaturi aglomerate, densitate crescuta – bumbac 100% cu tesaturi de calitate superioara si in dublu-strat.

Masca cu densitate scazuta a materialului

Pe de o parte,exista persoane care afirma ca mastile din material textil sunt inutile, iar acestia au intr-o oarecare masura dreptate, pentru ca un material textil nu va proteja niciodata la fel de eficient ca o masca chirurgicala FFP2 sau FFP3, acestea din urma fiind realizate din materiale dedicate.

Insa, pe de alta parte realitatea usor diferita. Intr-un comunicat de presa publicat recent de ziarul Adevarul, seful sectiei de boli infectioase “Victor Babes” a incurajat folosirea oricarui tip de masca in absenta unor masti speciale: „Purtaţi mască (sper să înceapă să fie disponibile pentru toată lumea cât mai repede). Dar trebuie să ştiţi că masca nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea de la persoanele ce poartă mască la celelalte, dar este foarte important şi acest lucru pentru că nu ştim care suntem contaminaţi şi care nu. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosinţă, adică puteţi să o purtaţi maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca însă o scoateţi sau o umeziţi, trebuie să o schimbaţi. [..] Dacă nu se găsesc măşti, puteţi improviza” – Dr. Virgil Musta. 

Deci, cu alte cuvinte, seful sectiei de boli infectioase “Victor Babes” ne conduce catre ideea ca folosirea unui astfel de echipament este utila in absenta altor posibilitati. Mai mult de atat, acesta a punctat pe faptul ca o masca chirurgicala de unica folosinta isi pierde utilitatea imediat ce se umezeste si nu trebuie sa fie purtata mai mult de o zi. 

Un alt studiu realizat in aceasta luna de Smart Air sustine aceeasi idee. Specialistii au testat masti chirurgicale profesionale in comparatie cu mastile realizate din materiale textile, iar in urma testului a reiesit ca o masca chirurgicala poate capta pana la 80% dintre particulele din aer, iar o masca din material textil cu o densitate normala poate capta 50% dintre particulele de aer.

Solutia optima pentru a minimiza si mai mult riscul de patrundere al particulelor este dublarea materialului textil, astfel ca o masca de protectie cu 2 straturi va fi mult mai eficienta impotriva virusurilor.

In concluzie, mastile textile sunt utile in lipsa unor masti profesionale chirurgicale care trebuie inlocuite la maximum 4 ore. Cu siguranta utilizarea unei masti de fata din bumbac 100% va fi folositoare daca nu avem o alta varianta mai buna, iar acestea vin cu avantajul ca sunt reutilizabile putand fi spalate si dezinfectate la infinit. Nu va recomandam sub nicio forma sa iesiti din casa in aceasta perioada fara a folosi o protectie minima. 

Imi pot face o masca acasa?

Sigur ca da, si chiar simplu! Procesul de fabricare a unei masti nu este unul complex astfel ca vei putea realiza una cu un minim de cunostinte in domeniul croitoriei. Mastile de protectie nu sunt decat niste bucati de material proiectate astfel incat sa acopere nasul si gura. Ai nevoie de un material cu o densitate crescuta (de preferat bumbac 100%), doua elastice, niste ata si desigur de preferat o masina de croitorie pentru a finisa produsul. Procesul in sine este usor insa ai in vedere sa folosesti un material bun, in dublu strat. Ai grija sa creezi o tripla-extensie pentru a oferi mastii capacitatea de a se mula perfect pe nas, gura si barbie. 

Cat costa o masca din bumbac?

Masca din Bumbac 100%

TrendyHOME a inceput sa produca in atelierele proprii masti de protectie realizate din cele mai bune materiale existente pe piata: bumbac 100% cu densitate crescuta, cu dublu strat si tripla extensie pentru a izola cat mai bine intreaga fata. Preturile sunt asemanatoare cu cele producerii acestor masti acasa, cu materiale de calitate similare: 7.99 lei o singura masca sau mai putin daca achizitionati mai multe unitati. Scopul pornirii acestei initiative a venit in ideea de a ajuta intreaga comunitate, si nicidecum realizarea de profit. Mai mult de atat, oferim masti gratis clientilor nostri care fac cumparaturi de minim 300 de lei. In atelier se lucreaza la producerea mastilor fara oprire, exista o nevoie uriasa in piata, iar noi insistam sa oferim un pret accesibil oricarei persoane garantand cea mai buna calitate din Romania. Am fi putut oferi masti din materiale textile uzuale la un pret de 3 ori mai mic insa eficienta captarii particulelor era cu mult mai slaba.

Daca esti interesat sa achizitionezi o masca de protectie acceseaza Masti protectie din Bumbac 100%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *